Smart toilet op Lowlands vertelt je wat je moet eten
Proeven doen met een toilet met sensoren om de gezondheid te meten, dat leent zich voor droge humor. Onderzoekers Jolanda Bax en Eva Wentink spreken in het met Engelse termen doorspekte bericht graag over de ‘feasibility study’. Engels voor haalbaarheidsstudie, wat klinkt als ‘viezebilletjesstudie’. Tegelijk pakken ze hun project uiterst serieus aan.
“Ons doel is te laten zien wat je met ons toilet kunt meten en hoe je dat in de toekomst kunt koppelen aan de gezondheid van de gebruiker,” zegt Bax. “Vorig jaar presenteerden we met Rabobank een slimme plantenkas op Lowlands; toen we dit jaar het Smart Toilet voorstelden, was de bank meteen enthousiast. We konden aanhaken bij het restaurant van de toekomst, Brasserie 2050.”
De onderzoekers staan daar vanaf donderdag met hun wc. “We vragen bezoekers om gebruik te maken van ons experiment. Op basis van de meetresultaten geven we een menusuggestie. Zonder wetenschappelijke pretenties trouwens, alles met een knipoog.”

Bloeddruk kan oplopen
Wentink wijst op de sensoren in de wc-bril van het Smart Toilet. “We hebben ervaring met sensoren in slimme pleisters, die plak je op de borst. Billen zijn toch wat anders. Toch is het gelukt ze te laten werken, al kun je er geen medische conclusies aan verbinden. We meten de hartslag en de variatie daarin, wat iets over het stressniveau kan zeggen. Ook meten we met een lampje en een sensor het zuurstofgehalte in het bloed en kunnen we de bloeddruk meten. Die kan op het toilet weleens oplopen als je hard moet drukken.”
In de bodem van de wc-pot is een urinesensor aangebracht, zegt Wentink. “Imec Nederland ontwikkelt sensoren op het gebied van waterkwaliteit en één hiervan hebben we aangepast voor deze functie. We kunnen hiermee vrij nauwkeurig temperatuur en zoutgehalte meten.”
Met dat laatste kunnen de onderzoekers adviseren wat te drinken bij het eten, zegt Bax. “Is het zoutgehalte hoog, dan is het advies veel te drinken, liefst zonder alcohol. Verder varieert ons menuadvies in het gehalte vet of vezels.”
De data, die anoniem worden verzameld, worden gebruikt om het Smart Toilet te verbeteren. Hoewel er nog geen concrete plannen zijn, ziet Bax diverse mogelijkheden voor het gebruik van slimme wc’s in de zorg.
Bron: Het Parool
BEELD DAVE HENDRIKS/FOTO MEULENHOF