Het Vlielandse Theepaviljoen op Into The Great Wide Open

Sep 11, 2018

Op Into The Great Wide Open wordt geëxperimenteerd op kleine schaal om uiteindelijk de circulaire en duurzame transitie aan te jagen. Na de Strandtuin [link] in 2015 werd in 2016 met een gelijkgestelde visie het Vlielands Theepaviljoen bedacht; een theetuin waar het draait om kringlopen sluiten. Oftewel circulariteit.

In het Vlielands Theepaviljoen werd geëxperimenteerd met het sluiten van kringlopen op het festival. Er werden lokale ingrediënten gebruikt om heerlijke thee, ijsthee en licht-alcoholische dranken te verrijken. Maar wat het zo bijzonder maakt is dat daar het afval van Into The Great Wide Open 2015 voor is gebruikt. Het groenafval van cateraars werd gescheiden en ingezameld. In de periode daarna is het groenafval gecomposteerd (op het eiland) waarna in mei een samenwerking ontstond tussen AvP (Academie voor Popcultuur) studenten Stijn en Arthur, theemaker Paul Blakemore, De Koffiejuffer op Vlieland, Weltevree, Lab Vlieland en Into The Great Wide Open (dat tijdens ADE Green nog voor een Green Deal voor afvalstromen tekende). Tijdens Here Comes The Summer werden grote mobiele plantenbakken gemaakt en gevuld met grond, compost en theekruiden zoals munt, citroenmelisse, duizendblad, tijm, kamille, zoethoutgras en rozemarijn. De kruiden vormen de basis en worden verrijkt met vlierbloesem, dennennaalden en rozenbottels, geplukt in het Vlielandse bos. Op Into The Great Wide Open 2016 werden de ingrediënten gebruikt om heerlijke biologische thee, ijsthee, rozenbottel-sangria en vlierbloesem-prosecco te maken. De theetuin kreeg een mooie plek op festivallocatie Bij De IJsbaan.

Meer informatie: Stichting Lab Vlieland Havenweg 66 8899 BC Vlieland Postadres Buiksloterweg 5a 1031 CC Amsterdam info@labvlieland.nl