Leidens Ontzet 2019 met statiegeldbekers zeer geslaagd

Leidens Ontzet 2019 met statiegeldbekers zeer geslaagd

Bron: Gemeente Leiden | Foto: Buro JP

Tijdens Leidens Ontzet 2019 is voor het eerst, stadsbreed, met statiegeldbekers gewerkt. Met als doel het gebruik van wegwerpbekers terug te dringen en de wegwerpcultuur tegen te gaan. Na afloop vond er een uitgebreide evaluatie plaats met de ondernemers/organisatoren, partners en bezoekers. Die is nu klaar. De algemene conclusie: de invoering van het statiegeldbekersysteem is zeer geslaagd.

Van de statiegeldbekers werd maar liefst 98,2% door de bezoekers bij één van de bars weer ingeleverd. Dat maakte mede dat de straten en grachten opvallend schoner waren dan voorgaande jaren. Dit werd niet alleen door de bezoekers opgemerkt. De schoonmaakploegen van de gemeente waren in de ochtend van 3 oktober twee uur eerder klaar met schoonmaken. Daarbij werd 25% minder personeel ingezet in vergelijking met vorig jaar.

In totaal zijn er door de invoering van de statiegeldbekers meer dan 500.000 plastic wegwerpbekers bespaard en was er ruim 5.000 kilo minder afval. Dit past goed bij de ambitie van de gemeente Leiden om toe te werken naar een circulaire economie.

Sleutel tot succes

De succesvolle invoering is te danken aan twee factoren: 1) de samenwerking tussen de 74 ondernemers/organisatoren en de twaalf partners waaronder de gemeente, provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland en 2) het gezamenlijke gebruiksvriendelijke systeem dat in Leiden is geïntroduceerd. Hierbij kun je de statiegeldbeker bij elke bar in de stad weer inleveren. Een primeur in Nederland.

 

Aanbevelingen

De levering van de statiegeldbekers en de afhandeling door de leverancier na afloop van Leidens Ontzet werden door de ondernemers/organisatoren negatief beoordeeld. Voor Koningsdag loopt er daarom een aanbesteding voor een nieuwe bekerleverancier. Daarnaast beveelt de werkgroep Leids Glas aan om de bevoorrading door twee verschillende partijen te laten doen; één bekerleverancier en één – bij voorkeur lokale – partij die de binnenstad goed kent om de ondernemers/organisatoren te bevoorraden.

 

Koningsdag

 

Het eerstvolgende stadsbrede evenement waar de statiegeldbekers gebruikt worden, is Koningsdag. De werkgroep LeidsGlas is al druk bezig met de voorbereidingen. Meer informatie over statiegeldbekers in Leiden is te vinden op www.laatmenietvallen.nl.

Whitepaper Duurzame Evenementen geeft veel inzichten

Whitepaper Duurzame Evenementen geeft veel inzichten

Whitepaper Duurzame Evenementen geeft veel inzichten

Hoe organiseer je een circulair evenement? Waar begin je dan? En waarom is dat zo belangrijk? Tips en trick op basis van interviews met o.a. IDEA, Genootschap van Eventmanagers, DGTL en Mysteryland zijn gebundeld in de whitepaper Duurzame Evenementen. 

“Heel eerlijk gezegd staat de whitepaper niet alleen vol met oplossingen. Er staan juist ook heel veel vragen in,” aldus Dianne Joosten, marketing manager Moonen Packaging. “Het stellen van kritische vragen is – naast een heldere missie en visie op het gebied van duurzaamheid – de eerste stap in verduurzamen. Uiteraard staan er ook praktische en direct implementeerbare quick wins in de whitepaper.”

Starten met verduurzamen

Starten met duurzaamheid lijkt erg ingewikkeld en daarom wordt het ook uitgesteld. ‘Met deze whitepaper willen we laten zien dat evenementen simpel kunnen verduurzamen. Circulariteit bij evenementen is zeker ingewikkeld. Maar een eerste stap zetten in verduurzamen is niet moeilijk,” aldus Dianne. “Een goede eerste stap is het in kaart brengen van alle materialen en hoe die verwerkt worden. Vaak zie je dan direct al pijnpunten. Zorg voor focus. Kies voor een beperkt aantal pijnpunten en ga aan de slag. Dit kunnen concrete punten zijn zoals het lokaal inkopen, kiezen voor duurzame disposables, verminderen van no-show, het inkopen van groene stroom en het gescheiden inzamelen van afval.”

Ketensamenwerking voorwaarde voor circulariteit

Het maakt niet uit in welke sector je werkzaam bent. Ketensamenwerking en circulariteit zijn met elkaar verbonden. Dat is bij evenementen niet anders. “Heldere afspraken met toeleveranciers zijn essentieel, maar je moet ook kritisch zijn. Je kan afval gescheiden aanleveren, maar als de afvalverwerker de moeite niet neemt om het gescheiden te verwerken, dan bereik je ook niets. En koopt een cateraar lokaal in, vraag dan ook door. Wat verstaat hij onder lokaal?”

“Daarnaast hebben ook de gasten en bezoekers een grote rol. ‘Stimuleer het gebruik van OV en zorg voor awareness. Het is belangrijk dat ook zij zien dat afval een waardevolle grondstof is én daarom het afval goed scheiden.“

De whitepaper is te downloaden op corporate.moonenpackaging.com/duurzame-evenementen .

Moonen Packaging en duurzaamheid

Moonen Packaging is koploper op het gebied van composteerbare verpakkingen, op basis van hernieuwbare grondstoffen. Daarnaast is het een van de groenste bedrijven in Nederland en winnaar van de 3e Lean & Green Star in duurzame logistiek. “Wij zetten onze kennis graag in om anderen te helpen verduurzamen. Dat doen we door middel van lezingen, het begeleiden van scholen en studenten, eigen evenementen, maar ook door whitepapers,” aldus Dianne.

Bron: duurzaam-ondernemen.nl

Apenkooi en Bar-le-Duc maken belangrijke stap naar circulaire evenementen

Apenkooi en Bar-le-Duc maken belangrijke stap naar circulaire evenementen

Apenkooi en Bar-le-Duc maken belangrijke stap naar circulaire evenementen

Vanaf komend festivalseizoen is Bar-le-Duc de vaste leverancier van flesjes water op de Nederlandse evenementen van Apenkooi Events. Tijdens DGTL Amsterdam, een van ‘s werelds meest duurzame festivals, trapt Apenkooi zowel het festivalseizoen als de driejarige samenwerking met Bar-le-Duc af. Met deze samenwerking neemt de evenementenorganisator een belangrijke stap in haar duurzaamheidsbeleid.

De waterflesjes van Bar-le-Duc worden voor 100% gemaakt van gerecyclede plastic flessen en dus zonder het gebruik van nieuwe grondstoffen. Bovendien worden bezoekers gestimuleerd hun lege flesjes in te leveren aan de bar, waarna Bar-le-Duc ze ophaalt en weer recyclet tot nieuwe flessen.

Circulair systeem

Water is – na bier – de meest verkochte drank tijdens festivals. Op mooie zomerdagen vliegen de flesjes water als warme broodjes over de toonbank en belanden vervolgens in de prullenbak. Dat moet anders, vindt evenementenorganisator Apenkooi, die de ambitie heeft de meest duurzame evenementenorganisator ter wereld te worden. “Ons doel is dat in 2020 al onze events compleet circulair zijn en de samenwerking met Bar-le-Duc vormt hierin een belangrijke stap”, aldus Jasper Goossen, oprichter en Managing Partner van Apenkooi. “Het circulaire systeem waarmee Bar-le-Duc haar flessen produceert sluit perfect aan bij ons streven naar duurzaamheid, want bij wijze van spreken worden de flessen die we dit jaar verkopen volgend jaar weer ingezet.”

“Wij zijn ontzettend blij dat wij de bezoekers van de Apenkooi evenementen een duurzamer alternatief kunnen bieden”, aldus Paula Gijsen, Senior Brand Manager van Bar-le-Duc. “Kraanwater is natuurlijk altijd de beste optie, maar de ervaring leert dat bezoekers van bijvoorbeeld een festival toch graag water in een flesje of juist met een smaakje kopen. Met onze 100% gerecyclede fles willen we onze impact op het milieu verkleinen en we zetten samen met Apenkooi een mooie stap naar circulaire evenementen.”

Gerecyclede flessen

Apenkooi organiseert jaarlijks een breed scala aan evenementen, zoals DGTL en STRAF_WERK, waarbij uiteraard duizenden drankjes worden verkocht. Om de hoeveelheid plastic afval te beperken is Apenkooi al eerder overgestapt van plastic wegwerpbekers naar een statiegeldsysteem met hardcups die bezoekers aan het einde van het event weer kunnen inleveren. De mogelijkheid om nu ook plastic waterflesjes in te leveren voor recycling is hierop een mooie aanvulling. Bar-le-Duc maakt als eerste en enige in Nederland haar mineraalwaterflessen voor 100% van gerecyclede plastic flessen. Dit betekent dat er geen nieuw plastic gebruikt wordt voor de productie van haar flessen.

Bron: eventbranche.nl

The Original Cupkeeper

The Original Cupkeeper

The Original Cupkeeper

Rock Werchter (RW) was a pioneer in Belgium when it banned all cardboard cup holders from its festival meadow. Koen Scholiers (Live Nation Belgium):

Until five years ago we used the cardboard trays of Jupiler. But festivalgoers threw these away. Thousands of cardboard trays had to be cleaned up, separated from other waste and finally recycled. The Cupkeeper has been an excellent alternative: first of all, it is not left behind since fans like the product and the RW branding on it. Secondly, the Cupkeeper speeds up the bar handling of drinks: festivalgoers take six beers in one hand (or even twelve beers in two hands). The Cupkeeper is sold at all bars in RW and the net profit is nice. Finally, fans reuse their Cupkeeper many times for several years.

Value for event organizers

Efficiency         : More efficient bar handling.
Small Cupkeeper (cups of 18-33cl), Large Cupkeeper (25-55cl).

Profit               : Even if the organizer pays the full cost, selling the cupkeeper at the bars is

profitable. In addition, part of the cost can be financed by a sponsor.

Environment   : No waste of cardboard and related cleaning costs.

The cupkeeper is a must-have gadget and is not left on the festival meadow.

It is made of food-grade polypropylene and can be recycled.

Value for sponsors

Visibility          : Ample printing options on the handle.

The cupkeeper is frequently reused during other events.

Value for fans

Experience      : Must-have gadget of their sports team or preferred festival.
Beautiful design.

Efficiency        : One person can carry 12 drinks.

Economy         : The cupkeeper is durable and robust. It can be used for many years.

Value for sponsors

Visibility          : Ample printing options on the handle.

The cupkeeper is frequently reused during other events. 

https://originalcupkeeper.com

johan@originalcupkeeper.com

+32 472 985 637

De Nieuwe Stroming

De Nieuwe Stroming

De Nieuwe Stroming

Urine van Koningsdag wordt kunstmest.          

Waternet heeft samen met de gemeente Amsterdam op drie grote Koningsdagfeesten in de stad urine ingezameld. De urine werd gerecycled tot kunstmest. De plasjes werden op 27 april ingezameld bij de urinoirs op het Nassaufestival, Kingsland en in het Vondelpark.

De gemeente wil graag dat organisatoren hun evenementen verduurzamen. Wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid): “We laten zien wat begrippen als verduurzaming en circulaire economie nou concreet betekenen. En helemaal mooi dat dat gebeurt terwijl de stad aan het feestvieren is.” Het is niet de eerste keer dat Waternet urine inzamelt in Amsterdam: vorig jaar werd de inzamelingsactie ‘Kom zeiken op Sail’ georganiseerd. Dit leverde een teleurstellend resultaat op.

Fosfaatfabriek

Urine bevat fosfaat, een kostbare en schaarse meststof. Over dertig jaar zullen de natuurlijke bronnen waar momenteel fosfaat wordt gewonnen naar verwachting uitgeput zijn. Zonder fosfaat kan er geen gewas groeien. Waternet en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht winnen daarom sinds 2013 fosfaat terug uit rioolwater in een speciale fosfaatfabriek in Amsterdam-West. Met het fosfaat uit het Amsterdamse afvalwater kunnen jaarlijks 10.000 voetbalvelden worden bemest.

Al de urine van Koningsdag gaat ook naar de speciale fosfaatfabriek, waar met behulp van magnesiumchloride en zuurstof fosfaat wordt teruggewonnen uit de plasjes. Daar wordt vervolgens kunstmest van gemaakt. Eén schep is voldoende om je hele tuin laten bloeien.

Het inzamelen van urine op evenementen wordt begeleid door Duurzaam Organiseren in het project “de Nieuwe Stroming”. Als je je evenement wilt aanmelden voor dit project neem dan contact op met stephan@duurzaamorganiseren.nl

Het Vlielandse Theepaviljoen op Into The Great Wide Open

Het Vlielandse Theepaviljoen op Into The Great Wide Open

Het Vlielandse Theepaviljoen op Into The Great Wide Open

Op Into The Great Wide Open wordt geëxperimenteerd op kleine schaal om uiteindelijk de circulaire en duurzame transitie aan te jagen. Na de Strandtuin [link] in 2015 werd in 2016 met een gelijkgestelde visie het Vlielands Theepaviljoen bedacht; een theetuin waar het draait om kringlopen sluiten. Oftewel circulariteit.

In het Vlielands Theepaviljoen werd geëxperimenteerd met het sluiten van kringlopen op het festival. Er werden lokale ingrediënten gebruikt om heerlijke thee, ijsthee en licht-alcoholische dranken te verrijken. Maar wat het zo bijzonder maakt is dat daar het afval van Into The Great Wide Open 2015 voor is gebruikt. Het groenafval van cateraars werd gescheiden en ingezameld. In de periode daarna is het groenafval gecomposteerd (op het eiland) waarna in mei een samenwerking ontstond tussen AvP (Academie voor Popcultuur) studenten Stijn en Arthur, theemaker Paul Blakemore, De Koffiejuffer op Vlieland, Weltevree, Lab Vlieland en Into The Great Wide Open (dat tijdens ADE Green nog voor een Green Deal voor afvalstromen tekende). Tijdens Here Comes The Summer werden grote mobiele plantenbakken gemaakt en gevuld met grond, compost en theekruiden zoals munt, citroenmelisse, duizendblad, tijm, kamille, zoethoutgras en rozemarijn. De kruiden vormen de basis en worden verrijkt met vlierbloesem, dennennaalden en rozenbottels, geplukt in het Vlielandse bos. Op Into The Great Wide Open 2016 werden de ingrediënten gebruikt om heerlijke biologische thee, ijsthee, rozenbottel-sangria en vlierbloesem-prosecco te maken. De theetuin kreeg een mooie plek op festivallocatie Bij De IJsbaan.

Meer informatie: Stichting Lab Vlieland Havenweg 66 8899 BC Vlieland Postadres Buiksloterweg 5a 1031 CC Amsterdam info@labvlieland.nl