AirQon

Aug 2, 2019

DJ draait plaatjes met stroom uit een elektrische auto

BREDA – Bezoekers van Palm Parkies in Breda zullen het op 20 augustus niet horen aan de muziek, maar op deze avond werkt de deejay in het Valkenberg met apparatuur die stroom krijgt van een elektrische auto. Om dit voor elkaar te krijgen wordt een speciale box – de AirQon – tussen de draaitafels en de auto gezet. AirQon is in Breda ontwikkeld. Begin dit jaar werd het apparaat voor het eerst officieel ingezet. Dat was bij de wintereditie van dancefestival Ploegendienst. Daar werd de AirQon gebruikt voor de kick-off-borrel en bij de gastenentree. 

De komende tijd gaat de AirQon onderdelen van diverse Bredase festivals van stroom voorzien. Dat gebeurt bij Breda in Concert (3 augustus), Trailerfest (10 augustus), Palm Parkies (20 augustus) en Breda Barst (14 en 15 september). 

Het idee voor de AirQon ontstond in 2017 tijdens het festival Pannen op het Dak in Breda. De organisatie moest toen deels gebruik maken van een lawaaierige (en vervuilende) dieselgenerator en vroeg de gemeente naar een alternatief. Dat leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van de AirQon.

De partners in het project zijn onder andere Kairos, Breda Barst, hogeschool Avans, enkele (technologische) bedrijven en gemeente Breda. Het project heeft vorig jaar een Europese subsidie van ruim 2,5 miljoen euro gekregen.

Festivalgangers blij omdat de dansvloer niet gedeeld hoeft te worden met duizenden bekertjes. Heineken blij omdat het waardevolle plastic netjes hergebruikt wordt. Deze zomer test de brouwer meerdere manieren van inzamelen en recycling. Medio september wordt bekeken welke wijze het beste werkt