Duurzaam en hygiënisch

May 26, 2018

Sanitaire voorzieningen staan bij veel bezoekers van evenementen en festivals wellicht niet op hun prioriteitenlijstje, maar achter het (duurzame) plastic van tijdelijke toiletten gaat een professionele wereld vol gepassioneerde medewerkers schuil.

Een toiletbezoek is voor veel festivalbezoekers een noodzakelijk kwaad. Ze komen er voor de muziek of de sprekers, en een sanitaire stop is daarbij eerder een last dan een lust. Het clichébeeld dat veel mensen nog steeds van een toiletbezoek op een festival hebben – lange rijen, onvindbare toiletten, verstopte wc’s of een algehele smerige bende – gaat gelukkig allang niet meer overal op. De branche van tijdelijke, sanitaire voorzieningen is in rap tempo veranderd en ook een duurzaam en schoon karakter staat bij veel festivals inmiddels hoog op de agenda.

Niet langer wit en grijs
Men moet ook wel. Op social media worden smerige toiletten keihard afgestraft. Geen organisator zit te wachten op foto’s op Facebook en Instagram van overlopende toiletten of verstopte plasgoten vol urine en kapotte, plastic bekers. Lowlands heeft inmiddels zelfs een eigen riolering. Daarnaast hebben de meeste grote evenementen speciale schoonmaakteams rondlopen – zie ook elders deze special – die de hele dag alle toiletten onder handen nemen, wc-papier aanvullen en zorgen dat alles schoon en fris is. En is de term ‘beleving’ bij festivals inmiddels ingeburgerd, ook bij tijdelijke sanitaire voorzieningen begint het begrip op te komen. Niet langer hoeft een toilet grijs of wit te zijn uitgevoerd, felle kleuren, frisse design en vrolijke printen komen langzaam maar zeker meer in zwang. En ook geur en muziek moeten het toiletbezoek veraangenamen.

Green Deal
Schoonheid en hygiëne blijven echter topprioriteit. In 2015 is er dan ook met meerdere grote festivals een zogeheten Green Deal opgezet. Dit betreft een programma van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Infrastructuur en Waterstaat, en Binnenlandse Zaken, samen met verschillende organisaties. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt de ministeries bij de uitvoering van hiervan. De Green Deal draaide specifiek rond het verminderen van het (plastic) afval op festivals, maar het toiletgebruik hangt hier nauw mee samen. Al het materiaal van plastic dat in toiletten belandt, komt uiteindelijk weer terug in het milieu. Daarom draait ECO Toilet momenteel samen met Waternet een pilot waarbij de zogeheten grove delen van tevoren al gescheiden worden.

Forse waterbesparing
Sowieso vallen termen als ‘groen ondernemen’, ‘maatschappelijk verantwoord werken’ en ‘duurzaam’ bij alle partijen die meedoen in deze Sanitair & Reinigingsspecial. Wie nog met chemische reinigingsmiddelen werkt, plaatst zichzelf buiten de orde. Bij ieder bedrijf wordt op specifieke wijze gekeken hoe het milieu zo min mogelijk belast kan worden. Een voorbeeld hiervan zijn de inburgering van modulaire systemen waar toileteenheden uit zijn opgebouwd. Die zijn lichter, duurzamer en snel in elkaar te zetten. Hetzelfde geldt voor wasbakken en douches. Dankzij het modulaire karakter van veel sanitaire producten kunnen er meer units met minder vrachtwagens vervoerd worden.

Sowieso zijn de producten behoorlijk duurzaam en hufter-proof. Ze kunnen inmiddels tegen een stootje. Een enorme winst in waterbesparing wordt gerealiseerd door het inzetten van vacuümtoiletten. Sommige partijen gebruiken die al jaren, andere beginnen nu met het introduceren ervan. Kenners verwachten dat dit type binnen een paar jaar de norm wordt. Vacuümtoiletten besparen enorm veel water; tot wel 90% ten opzichte van traditionele toiletten, die al snel zes à zeven liter per spoelbeurt nodig hebben. Dat er ook in dit segment nog winst te behalen valt, laat Antonis Verhuur elders in deze special zien. Want groen ondernemen is een nobel streven, het blijft een afweging van de organisator. Zo is biologisch afbreekbaar papier veel beter voor het milieu, toch kiest nog niet iedere organiserende partij hiervoor.

Luxere units
Voor de meeste aanwezigen zal een toiletbezoek op een event een vluchtig karakter hebben. Voor de VIP-area’s en backstagegebieden is er echter ook een luxer segment ontstaan. Zo levert Van Overbeek Mobile Sanitary Solutions de heuse T-Cube Toilet VIP-unit, een strakke witte toileteenheid, met een moderne look & feel en een strakke afwerking. Desgewenst is de VIP-unit te combineren met de T-Cube Sink en de T-Cube Urinal en te voorzien van stickers. Dit biedt ook mogelijkheden voor branding. Directeur Peter van Overbeek: “Deze producten mogen gezien worden en dat vinden onze klanten ook. Tijdens een modeshow van Nikkie Plessen wilde men de toiletten bewust duidelijk in beeld, terwijl deze doorgaans helemaal ergens achteraan staan. De T-Cube units zijn ook goed in te zetten bij bedrijfsfeesten en business to business events. Ze bieden net even dat extra beetje comfort.”

Bron: entertainmentbusiness.nl