DGTL gaat duurzaam gedrag belonen met introductie van nieuwe valuta: ‘Eco coin’
DGTL Amsterdam, het tweedaags elektronisch muziekfestival dat plaatsvindt tijdens het paasweekend van 15 en 16 April, maakt nieuwe plannen bekend om ’s werelds eerste circulaire festival te worden. Duurzaamheid is sinds de oprichting in 2012 een cruciaal onderdeel van het festivalprogramma om bij bezoekers bewustwording te creëren rondom klimaatproblematiek.
In 2016 maakte de organisatie reeds bekend geen vlees meer te serveren om daarmee CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast draait het gehele festival op groene stroom, wordt er tijdens het festival plastic gerecycled tot nieuwe producten, en wordt zelfs urine verwerkt tot mest voor stadstuinen. Het is slechts een greep uit het totaal aan projecten, geïnitieerd vanuit het ‘Revolution’ programma. Dit jaar echter, richt de organisatie zich niet op bewustwording, maar roept het bezoekers op om over te gaan tot actie.

Om de bezoekers daartoe extra te stimuleren is DGTL een partnership aangegaan met Next Nature Network ter introductie van de ECO Coin; ’s werelds eerste ecologische valuta. Met deze nieuwe digitale valuta gaat de organisatie alle bezoekers belonen voor duurzaam gedrag. Door te participeren in een van de vele sustainability projecten of workshops verdient de bezoeker vanaf nu ECO’s. Met de ECO’s maakt men aanspraak op diverse “rewards” zoals; duurzaam eten, muziek-downloads, speciale producten, kortingen, en zelfs toegang tot de ‘TBA secret area’.
De ECO’s zijn bij vele plekken op het festival te verdienen, waaronder in ‘DGTL DOWNTOWN’; een nieuw festival gebied waar projecten rondom duurzaamheid en kunst samenkomen. In DOWNTOWN werpt DGTL een blik op de nabije toekomst waarin afval niet meer bestaat, een circulaire economie is ingevoerd, schone energie lokaal wordt opgewekt, en ons voedselsysteem een duurzame upgrade heeft gekregen.
Meer ECO’s zijn te verdienen bij ‘The Future of Food’, waar Nederlandse voedselpioniers nieuwe soorten voedsel voorschotelen die spoedig wereldwijd tot het dieet zullen behoren. Bij the Future of Food kijkt DGTL naar het jaar 2050, wanneer er naar schatting onvoldoende landbouwgrond is om de gehele wereldbevolking te voeden. DGTL bied bezoekers hier de mogelijkheid om een nieuw smaakpallet te verkennen met de toekomstige texturen van een drastisch veranderd voedselsysteem.
Tegelijkertijd met de primeur van een nieuwe ecologische valuta, pioniert DGTL met de indexatie van alle inkomende en uitgaande materialen. In de “Material Flow Index” krijgt al het plastic, karton, glas, blik, hout en metaal een grondstoffenpaspoort en ziet de organisatie toe op duurzame verwerking. Op het festival worden daarom dit jaar afvalbakken vervangen door “Resource Collection Points” (RCP’s), want geheel volgens de principes van de circulaire economie, bestaat er binnenkort geen afval meer op DGTL.